Angi blogja

…anya, a citrom is édes…

Cukor a leveskockában

Leves csészébenSoha nem értettem, sós alapízű ételben/élelmiszerben miért van cukor. Aztán elolvastam a Cukorblues-t, és nem maradt kérdésem :(

A leveskocka nálam még mindig egy kompromisszum. Nem szeretem használni, de annyira még nem kupálódtam ki főzésügyileg, hogy nélkülözni tudjam, pedig próbálkoztam már. Na, majd egyszer. :)

Körbenéztem a kapható reform/bio cukormentes ételízesítők terén, és kétfélét találtam: a natúr változatokban szárított zöldségek összedarálva a sós változatban pedig jóóó sósan ugyanez. A déjemben lehetett kapni egy jó fajtát, amiben nem volt cukor, de a múltkoriban jó szokásomhoz méltóan vásárlás előtt elolvastam a “Gemüsebrühe” (=zöldséglevespor) címkéjét, és az összetevők között nemcsak nádcukor hanem glükózszirup is szerepelt!!! Felháborodva mentem a pénztárhoz, ahol a pénztárosnő javaslatára reklamáltam a magyarországi gyártónál: ha már változtattak az összetevőkön, miért nincs rajta, hogy “ÚJ recept”?

Én már jártam úgy, hogy bevált már átolvasott címkés portékát gyanútlanul újra a kosaramba tettem, és otthon vettem észre, hogy már nem frankó a cuccos. Megtévesztés a köbön.

Legalább gyorsan (még aznap) válaszoltak a reklamációmra, amiből egy információ volt a valódi lényeg. Azért változtattak a recepten, mert “fejlesztésre szorult” (=gondolom, nem volt elég finom). Miért is nem kellett megjelölni a terméken, hogy “új recept”? Törvényileg belefér….Mivel már olvastam a Cukorblues-t, pontosan érteni vélem a valódi okot: Addiktív. Vagyis ez után is ezt a leveskockát akarom majd venni, mert ezzel a leveskockával “olyan igazán nagggyon finom a leves”. :(

Hónapokkal korábban azért cseréltem le az egyik déjemes ételízesítőt egy másik déjemesre, mert egyetlen fajta volt még a a polcon, amiben nem volt cukor. Most már mindegyikben van. Anno úgy fogtam gyanút, hogy ettük otthon a cukkinilevest, és valahogy olyan érzésem volt, túúúl finom. És valóban, annál a terméknél is “dugiban” (=megjelölés nélkül) belerakták a cukrot. Az elmúlt években finomodott az ízérzékelésem, azt kell mondjam ;)

Ha valaki hozzáadott cukrot sem akar enni, igen nehéz dolga van. Minden boltban vásárolt címkét el kell olvasni vásárlás előtt. Mindig. Jajjj.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>