Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Az a fincsi gyros…

GyrosÉn nagyon szeretem a gyrost. Vagy inkább csak szerettem? Na ezt majd eldöntöm a poszt végére :)

Olyan helyen laktunk sokáig, hogy a közelünkben volt egy egészen jó gyros-os. Ha pedig valamiért nem fért bele a főzés, vagy csak nagyon megkívántam, vettem is belőle. Évekig ettük. Aztán egy napon, amikor már olykor a gyerkők elé is tettem belőle (persze mindig csak a hús kellett a gyros tálból ;) ), el kezdtem azon gondolkodni, vajon el tudnám -e készíteni én magam is? A fő cél az lett volna, hogy tudjam, hogy frankó (=nem nagyipari környezetből, vagyis “junk” hús) az alapanyag.

Tiniként vettem észre, (akkor még ettem gyógyszert az időnként jelentkező fejfájásomra), amikor egy betegség kapcsán antibiot kaptam, hogy penicillin érzékeny vagyok. Csalánkiütés jelent meg a térdem belső oldalán. E pillanat óta tudom magamról, hogy penicillin érzékeny vagyok.

Évekkel később, egy külföldi út kapcsán ettem otthonról hozott konzerv májkrémet, (akkoriban már alapból nem ettem konzerv húskészítményeket, felvágottakat) és a kiütések újra jelentkeztek! Nagyon meglepődtem! Ha két evőkanálnyi májkrémtől “kiütök”, vajon mekkora giga adag lehetett benne eredetileg? Vagyis, milyen lórúgásnyi antibio adagot kaphattak az “alapanyagul szolgáló” állatok?? Az ipari tartásban levő állatokat rengeteget gyógyszerezik, mert ugye szűk helyen, az élettani igényeiket egyáltalán nem figyelembe véve tartják őket. “Rosszul érzik magukat” és sokkal gyakrabban betegek, mint az olyan állatok, mint a természetes környezetükben élő állatok. Kapirgáló tyúk pl., amelyik nem kell “kényszertojjon”, és élvezheti olykor az éjszakai sötétséget is. Több év alatt gyakorlatilag indikátorrá váltam. Ha nem frankó húst ettem, rögtön kiütöttem. Mindegy volt, tanyasinak adta-e a nénike a piacon, milyen pl. “szabadtartásban nevelt” címke volt rábiggyesztve, és ezért persze magasabb árfekvésű…

No de vissza a gyroszhoz. Szóval megpróbáltam elkészíteni otthon frankó húsból. A gyros fűszerkeverékek címkéjét átböngészve az volt a legártalmatlanabb változat, amiben csak cukor volt ízfokozónak. Az összes többi nátrium glutamátos volt. Választanom kellett, cukor vagy nátrium glutamát? Inkább a cukrot választom, bár talán kiderült már, mennyire elszánt vagyok a cukormentesség terén ;)

Elkészítettem otthon, és azt kell mondjam, hiányzott valami az ízéből, amitől a bolti gyros oly finom! Ha nem tévedek, egy kis nátrium glutamát….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .