Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Töltött kifli

  • töltött kifli3 dl (tisztított) víz
  • 1 teáskanál só
  • 100 g méz
  • 1 dl napraforgó olaj (vagy más semleges ízű olaj)
  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 300 g durumliszt
  • 1.5 dkg élesztő
  • magok a díszítéshez: szezám, napraforgó
  • tölteléknek: sajt, olívabogyó, cukormentes lekvár pl. szilva; ki mit szeret :)

Én a gyorsaság okán a kenyérsütőt dolgoztatom a dagasztással és kelesztéssel, de természetesen kézzel gyúrva is szuper, és még az izmainkat is dolgoztattuk ;) . Gyúrás után a duplájára kell keleszteni.
A hozzávalókat a leírás sorrendjében a kenyérsütő üstjébe helyezem, és elindítom a dagasztás programot. Ez nálam 1 óra 50 perc. Azt tapasztaltam, hogy a program lejárta után is kb fél óráig még langyos marad, így az sem katasztrófa, ha kicsit tovább kel. Időzítve is remekül működik a szerkezetben, max. 1-2 órát tennék meleg időben a program idejéhez hozzá, nehogy túlkeljen.
Kiveszem az üstből a jó kis ruganyos tésztámat, és négy részre vágom. Mostanában már mérleggel szoktam négyfelé osztani, hogy a cipók egyforma méretűek legyenek, és így a végeredmény kiflik is :)
A cipót lisztezett deszkán kinyújtom kör alakúra. Ha szeretnék magot a kiflik tetejére, akkor szórok a kinyújtott körre, és kétszer átmegyek rajta a nyújtófával, hogy a magok ne dagadjanak majd ki sütés közben.
A háromszögeket megfordítom, és a lisztes felét megtöltöm, majd feltekerem. (Így a kiflik nem lesznek lisztes külsejűek a végén :) ) érdemes megjelölni a tetejüket, ha többfélét készítek.
Sütőpapírra teszem, és 150 fokon légkeverésen kb. 25 perc alatt megsütöm.

Tipp:
cukormentes mákos töltelék:
kb. 10 dkg datolya (ami nem kandírozott!) forró vízbe beáztatni, leturmixol, és a mákot hozzákeverni, isteni a kifliben (is) :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .