Angi blogja

…anya, a citrom is édes…

Vegán túrótorta

Megjegyzés
Azon gondolkodom, vajon mennyre derült ki eddig rólam, hogy mindent megteszek azért, hogy zéró cukrot egyek? :) Nos, ezt az elvemet egy eseteben tuti hajlandó vagyok felrúgni: ha valaki másnak készítek szülinapi tortát. Életformaként cukormentesen enni azt is jelenti nekem, hogy a “környezetem torkán” (édesanyám pl.) igyekszem nem letolni az én étkezési szokásaimat. Ez a torta cukorral készült, mert nem magunknak szántam első sorban. Saját részre mindenképpen mézzel helyettesíteném.

Vegán túrótortaKrém:

  • 2 bögre köles
  • 4 bögre növényi tej (rizs vagy mandula)
  • 10 dkg kesudió
  • 2 mk Bourbon vaníliapor
  • 1 citrom héja
  • 2-3 citrom leve

Tortaalap:

  • 17 dkg fehér tönkölyliszt
  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 1 cs. foszfát mentes sütőpor
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 8 ek. olaj (pl. napraforgó)
  • 2,5 dl növényi tej
  • 10 dkg méz/cukor
  • 1 citrom leve

Megmosom szűrőben folyó víz alatt a kölest, ráöntöm a tejet, és felteszem főni fedő alatt a kölest. Kb 15-20 perc míg elkezdenek megduzzadni a szemek. Ha már nem csak duzzadtak, hanem puhák is (kóstolással ellenőrzöm), elzárom alatta a gázt és fedő alatt (!) hagyom tovább puhulni. Egy fél óra alatt magába fogja szívni a maradék folyadékot, és olyan gyúrható állagú massza lesz belőle. Félreteszem hűlni. Amikor már langyos, kezdhetem ízesíteni. Méz és citromlé adagolásával kellően savanykásra és édesre igazítom ízlés szerint. Belereszelem egy citrom héját. Ledarálom késes aprítóban vagy kávédarálóban a kesudiót, és azt is jól beledolgozom. Egyre istenibb lesz az íze. :D Turmixolom botmixerrel pulzálóan, mert elég sűrű a massza, nehezen viszi. Ha nagyon nem akarja vinni, öntök bele 3-4 evőkanál rizstejet. Igyekeztem minél kevésbé folyóssá tenni, így elég fukarkodtam a rizstejjel. Minél krémesebb és nem darabos az állaga, annál jobb lesz a tortán. Ahogy hűl a massza, egyre kevésbé lesz lágy.

Közben elkészítem a piskótát. Nem rég óta van nekem digitális mérlegem, de ennél e receptnél örültem neki nagyon ;) A liszteket összekeverem egymással, belekeverem a sütőport és a szódabikarbónát.. Zutty rá az olaj, tej és méz/cukor. Kikeverem habverős karú géppel. A frissen facsart citromlevet utoljára adom hozzá. A citromot igyekszem nem jó előre felvágni, hanem pont a belekeverés előtt, mert különben elmegy az ereje, és nem tudja felfújni a tésztát. Korábban felvágott citromot nem érdemes használni! Előre melegített sütőbe teszem. Az én sütőmben 30 percet sült 180 fokon légkeverésen. Tűpróbával ellenőriztem, a sütés vége felé már csak az alja volt kissé sületlen, én ekkor alsó sütésre állítottam 5 percre. Összesen kb. 35 percet sült.

Amikor a tortaalapom kihűlt, és a krém is alig langyos, rákenegetem a tortalapra. Akkor a legjobb, ha már kenhető, de még kicsit terül is a massza. Elegyengetem a tetejét minél egyenesebbre. A szülinaposom imádja az őszibarackot, ezért kinyitottam két üveg s.k. cukor és minden nélkül eltett őszibarack befőttemet, és abból készítettem a díszítést. Rárakosgattam a szebb gyümölcsdarabkákat a tetejére. A gyümölcs saját levét (kb 2.5 deci) főztem fel 3 tk agaragarral, és egy kanál mézzel zselés rétegnek. Kétszer is felfőztem újabb teáskanál agar hozzáadásával, nem forrásig, hanem csak jó melegre, de hűlve csak nem akart zselésedni. Így harmadszorra is felfőztem, és újabb tk. agart adtam hozzá. Harmadjára hűlve aztán láthatóan kezdett zselésedni, így ráöntöttem a torta tetejére. Mivel az én tortán kicsit vulkánosra sikeredett, állandóan le akart folyni a közepéről az akkor még inkább folyékony cucc, ezért újra és újra visszalapátoltam oda is, nehogy már a torta legközepe maradjon meztelen ;) Ahogy szilárdult az agaros szirup, végül ott maradt a közepén is. A végeredményen szerencsére nem látszott heroikus küzdelmem a vulkán alakú torta meghódításáért ;)

Vegán túrótorta szeletNagy sikere volt! Egykettőre ez maradt belőle:

Megjegyzés
28 cm-es átmérőjű tortaformához pont elég volt a fent leírt mennyiségű piskóta és a krém.

A recepthez ötleteket innen és innen merítettem.

2 thoughts on “Vegán túrótorta

  • Gyulai Juli szerint:

    Szuper recept! Tegnap megsutottem/megfoztem es tokeletes lett mind izre mind allagra! Koszonom a receptet, biztos elfogom meg parszor kesziteni :)
    En a tetejere aszalt afonyat tettem ugy,hogy azokat beaztattam par orara, majd osszeturmixoltam es lett egy lekvar allagu kremem. Cukor nem kell hozza onmagaban is eleg edes :)

    • Angi szerint:

      Szuper ötlet az aszalványból lekvár! Én azért nem szoktam csinálni, mert mindig van s.k befőzöttem. Örülök, h sikerült a recept!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>