Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Cukormentes kókuszos bonbon vagy szaloncukor

  • kek ruhaban kokuszos40 dkg kókuszreszelék (kénezetlen lehetőleg)
  • kb. 20 dkg kókuszolaj
  • 2 tk. Bourbon vaníliapor
  • méz ízlés szerint
  • kardamon (el is hagyható, bár az “bolondítja meg”)

A kókuszreszeléket kávédarálón ledarálom minél apróbbra. Beleöntöm egy nagyobb tálba, amiben majd gyúrni fogom, és hozzáadom a megolvasztott kókuszzsírt. Beleszórom a vaníliát, és a mozsárban összetört kardamont. Én anno az őrölt fűszereket vettem, aztán rájöttem, hogy érdemes házilag megőrölni, vagy mozsárban összetörni, mert egészben marad csak benne az ereje :) A kardamon külső héját nem tettem bele. Összegyúrtam, és bonbon formájú egyedeket formáztam belőle.

kokuszos szaloncukor

Csokibunda
Gőz fölött megolvasztott 85%-os csokiba mártottam és zsírpapíron hagytam megdermedni. A csokoládé temperálása külön szakterület. Mivel nekem nincsen csokihőmérőm, így a következő módon szoktam eljárni: Egy fémedénybe teszek vizet. A beleöntött víz tetejére egy másik fémedényt teszek, ami lehetőleg lekerekített belülről, mert különben nehéz lesz kikaparni ;) Alágyújtok közepes lángon az alsó vízzel teli edényemnek. A fenti edénybe pedig beletördelem a csoki kétharmadát. Amikor már kezd olvadni, kavargatom, míg fel nem olvad az utolsó darabka is. Akkor beletördelem a maradék egyharmad csokit, és ez visszahűti nekem a csoki hőmérsékletét egy kissé. Könnyű lesz benne megmártani a bonbont, és meghűlve is roppanós lesz a csokiburok. Ha nem találjuk el a csoki megfelelő hőmérsékletét, annyi történik, hogy másképp fog megszilárdulni a csokiburok, és elképzelhető, hogy pl. összefogja a kezet, miközben kibontjuk a papírból.

félbevágva

Csomagolás
Ha bonbon, akkor papírkapszli (lásd a képen). Ha pedig szaloncukor, akkor zsírpapírt felvágok kb. 15×15 cm-es darabokra, beletekerem, megcsavarom a széleit, és jöhet rá a dekorpapír. Ha minél egyszerűbben szeretnénk megoldani, elég a zsírpapír után alufóliába csavarni :)

kokuszos szaloncukor

Tipp1
Ez a bonbon eláll, így az alkalom előtt akár hosszabb idővel is elkészíthető. Csak kitartson a nevezetes napig ;)

Tipp2
Fél mokkáskanál őrölt bourbon vaníliával, és fél mokkáskanál narancsolajjal is igazán klassz a végeredmény. (Ez esetben a kardamont hagyjuk ki.)

One thought on “Cukormentes kókuszos bonbon vagy szaloncukor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .