Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Vegán fánk

    • 20 dkg tönköly finomlisztvegán fánk
    • 20 dkg durumliszt
    • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    • 3 dl növényi tej
    • 3 dkg friss élesztő
    • olaj a sütéshez
    • 10 dkg méz
    • csipet só

A növényi tejet meglangyosítom, feloldom benne az élesztőt, és hagyom felfutni. A liszteket összekeverem, bele morzsolom a sót, a mézet beleöntöm, végül a felfutott élesztőt is hozzáadom. Géppel megdagasztom. A duplájára kelesztem, és kinyújtom. Ha sietek, és igazából mindig ;), akkor légkeveréses sütőbe teszem 30 fokra kelni. Kb 40 perc. Kinyújtom, és kiszaggatom. fánk belülrőlA kiszaggatott fánkokat zsírpapíron hagyom még kb fél órát kelni. Közben felteszem az olajat a melegedni. A fánkot csak igazán forró olajban érdemes kisütni, ha elég forró az olaj, kb 3-5 perc alatt készre sül oldalanként. Ha az egyik oldala már szép színű, fordítsuk meg az olajban. A másik fontos dolog, hogy kiszaggatás után is kelni kell hagyni kb fél órát, és csak a(z újra) megkelt fánkot szabad az olajban kisütni. A megkelt fánkot egy határozott mozdulattal széthúzogatom, és a közepét elvékonyítom, így lesz a közepén a lekvárnak mélyedés. Ha készre sült, papírtörlőn a „lukkal lefelé” érdemes hűlni hagyni.
A recept alapötletét a Napfényes főzőtanfolyamon tanultam, de kicsit reformosítottam. El akartam kerülni a 100% finomlisztet és a margarin használatát.

Megjegyzés
Kipróbáltam fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fele durumlisztből, és nagyon klassz lett! Ruganyos tésztát kell kapjak a dagasztás végén, akkor tuti jól sikerül a fánk 😉 Viszont az eredeti receptben eredetileg volt a tésztában is olaj. No én azt kiszedtem végül az összetevők közül, mert csak elnehezítette a tésztát.

3 thoughts on “Vegán fánk

  • Neinda szerint:

    Életem első fánk receptje, ami sikerült! Nagyon finom, nagyon jó állagú és végtelenül egyszerű a recept! Nagyon szépen köszönöm!
    Bátran fogjatok hozzá!

  • doma .:v,,.-.,--. szerint:

    Ez nagyon finomnak tűnik mindjárt én is éhes vagyok:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .