Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Mellékhatás: eltűnt az allergia

Pár évvel ezelőtt az egész év folyamán az orromat fújtam. Az orrom és a fülem is egyfolytában viszketett belülről. Igen kellemetlen érzés, ha valakinek volt már ilyen…Úúúúgy megvakarnám, de persze nem tudom.

Az, hogy a tejszínt nem bírom, elég hamar szemet szúrt, így azt kerültem. Bár sokat olvastam és hallottam arról, hogy a tejet illetve tejtermékeket nem mindenki tudja emészteni, valamit a Kína-tanulmány is taglalja, hogy jobb lenne (többek között) a tejtermékeket is mellőzni, magam számára el sem tudtam képzelni, hogyan lehet tejtermékmentesen étkezni. Imádtam a mascarponét, a vajat, a joghurtot. Termelőtől és biominőségben igyekeztünk anno venni ezeket, a nagyipari „tejital” és társait gondosan kerültük már akkoriban is.

parlagfű

parlagfű

A harmadik gyermekem babakorában felmerült a gyanú, hogy az anyatejen keresztül sem bírja a baba a tejterméket.
No, itt vettem egy nagy levegőt, és el kezdtünk otthon tejtermékmentesen főzni. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, én egyre jobban belejöttem a tejmentes főzésbe :), a család pedig a tejmentes konyha élvezetébe ;).

Mellékhatás: A tejmentesen étkező édesapa, aki kamaszkora óta komoly asztmával illetve allergiával élt együtt, 3 év alatt elhagyta az allergiás tüneteket! Nyár végén éjjelente gyakorlatilag ülve is alig tudott aludni az allergiás tünetek (köhögés, nehézlégzés, orrfolyás) miatt. Előfordult, hogy 10 percen keresztül egyfolytában tüsszögött! Az allergiaszezon csúcsán még kalciumot valamint egy speciális gyógynövényekből készült táplálékkiegészítőt is fogyasztott. Ezen a módon sikerült élhető szintre szelídíteni a komoly allergiát.

Azt hiszem, én 3 éve még csak az allergiák „előszobájában” voltam. Úgy éreztem, lassan valamit muszáj szednem, mert egyre kellemetlenebb az állandó orrcsavarás, és -viszketés. Ma már csak akkor viszket az orrom, ha tejeset eszem. Az orrom is csak évente 2-3x folyik.
Úgy tudom, ha a szülők mind a ketten ugyanarra allergiásak, 60% az esélye annak, hogy a gyermek is örökli. A jelenleg már hároméves azóta is tejérzékeny, de jól karban tartható az érzékenysége, mert mindannyian tejmentesen (=teljesen tejtermékmentesen) eszünk.
Hálás vagyok, hogy ki tudtuk kerülni a tüneti kezelésben kimerülő függőséget kialakító allergiagyógyszereket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .