Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Mit együnk??

Körülbelül húsz éve jött el először az a pillanat, amikor rájöttem arra, nem mindegy, mi az, amit megeszem. Először a finomlisztet próbáltam teljes kiőrlésűre cserélni, és bár kis költségvetésből éltem, azért a törekvés megvolt bennem :-). Később leszoktam a felvágottakról. Idővel elkezdtem otthon sütni a kenyeret, és mennyi de mennyi példány sikerült rosszul, mire azt mondhatom, hogy igazán fincsi kenyerek készülnek itthon. Sőt étvágygerjesztő péksütemények ;-).
Mikor az első gyermekem megszületett, a „Cukorblues” című könyv fordította a gondolkodásomat abba az irányba, hogy a cukrot valamint a mesterséges cukorhelyettesítőket teljesen kiiktassam az étrendemből. Egyre inkább a minőségre is próbáltam figyelni, húsból például csak egyetlen fajta ment át eddig a rostán. Ha tudok venni, többet betárazok, és a fagyasztóból szoktam elővenni.
A teljes kiőrlésű lisztekből is eléggé kiművelődtem mostanra. Csupán kétféle van bolti forgalomban, ami nem visszakevert…
Új fejezet köszöntött az életünkbe, amikor harmadik gyermekem szopis korában felmerült a gyanú, hogy az anyatejen keresztül (is) tejérzékeny. Vettem egy nagy lélegzetet, és átálltunk családilag a tejtermékmentes étkezésre. Mindenki jobban lett!! Az asztmás férj tünetei mérséklődtek, majd 3-4 éve alatt teljesen eltűntek! Az én orr- és fülviszketésem teljesen elmúlt! Az arcbőrömről eltűntek a kiütések!Mit egyek?
Negyedik gyermekünk 1.5 éves korában komoly ekcémával küzdött, a lábszárán folyamatosan tenyérnyi nyílt seb volt, amit sehogy sem sikerült elmulasztani, így nyáron is harisnyában kellett járjon a homokozóban…Végül a tojásmentes étrend hozta a bőrét rendbe, és azóta allergia vizsgálat is alátámasztotta, milyen komolyan érzékeny a tojásra.
Itthon gyakorlatilag tej- és tojásmentesen főzök. Kiművelődtem mostanra, így nem minimalista az étkezésünk. Szerintem egész jól van tartva a család ;-). Mind a hatan azt esszük, amit én főzök, ami itthon készül.
Sok allergiás, érzékeny gyerek és felnőtt van körülöttem, egyfolytában képzem magam táplálkozás témában. Sok trend jön és megy, ami hirtelen felemel egy-egy alapanyagot, vagy éppen teljesen tilt. Könnyen zavarba jön a földi halandó, ha csak egyszerűen szeretne egészségtudatosan étkezni: „Mit egyek??”

Mostanra a következőképpen fogalmaznám meg a „Mit egyek?” kérdésre a választ. Azt, ami arra érdemes. Ami épít. Az én családom esetében nem elég, hogy valami csak mentes a tejtől és tojástól, cukortól/édesítőktól, hanem TELJES ÉRTÉKŰ TÁPLÁLÉKNAK kell lennie. Ami méltó arra, hogy a szájamba tegyem. Amiből épül a szervezetem. Ami nem csak jóllakat, hanem táplál is. Ennyi.

A trendek az egészséges táplálkozás témájában jöhetnek és mehetnek, engem már nem hoznak zavarba…

One thought on “Mit együnk??

  • Sánta Judit szerint:

    Kedves Angi!
    Szabad tudni, melyik az a két teljeskiörlésű liszt?
    Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .