Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Mentesség élethossziglan?

mentesseg elethossziglanTöbb mint tíz éve döntöttünk úgy a férjemmel, hogy nem fogunk cukros/hozzáadott cukros ételeket fogyasztani, és így neveljük a gyermekeinket is.

Sok víz lefolyt azóta a Dunán. A harmadik gyermekünk baba korában kivontuk a tejet, mert az anyatejen keresztül is allergizálta őt. (A mai napig is tejérzékeny.) Több mint 7 éve tehát a tejtermékek is lekerültek a palettánkról. Ennek járulékos pozitív hatása az lett, hogy a férjem állandó gyógyszerekkel csak karbantartható asztmája gyógyszerek nélkül (!) is élhető szintre szelídült, valamint rájöttem, hogy én magam is tejérzékeny vagyok. A tejtermékek kivonásával eltűnt az viszkető érzés az orromból és a fülemből is, valamint a szájam körül nem bújtak ki kiütések. Azt hittem különben, hogy ezek a tünetek mind „normálisak”, hisz a smink csodákat tesz :-), amúgy pedig az orrviszketésnél van azért kellemetlenebb tünet a világon…

A negyedik gyermekünk 1.5 éves korában a lábán tenyérnyi nyílt ekcéma volt hosszú hónapokig, míg végül egy allergiavizsgálat világított rá, hogy komolyan tojásérzékeny. A tojást is elengedtük…

Az ötödik gyermekünk más módon formálta át gyökeresen a családi életet, ő nem a táplálékérzékenységet választotta 😉

Jelen helyzetben adott egy vegetáriánus férj, tej-és tojásérzékeny gyerekek. A hét fős háztartásunkban sokszor vegán kaják készülnek, vagy húsos és vega feltét is az asztalra kerül. Mostanra egészen jól kialakultak a rutinok, már nem élem meg nyűgnek a sok szempont figyelembevételét.

Mostanában inkább az a legmeghatározóbb szempont, hogyan lehet ennyi fő minőségi táplálását a lehető legjobb áron megoldani. Nálunk mindenki a házi kosztot eszi a hétköznapokon is.
Igyekszem a lehető legokosabban beosztani a kajakeretünket, de azért vannak benne kompromisszumok. A legtöbb étel, rágcsa otthon készül, de nem akarom, hogy túl sok időt vegyen el a főzés. Be kellett látnom, egy bolt polcán már az rettentő reformnak számít, ha egy kekszben, édes rágcsában cukor van hozzáadva, és nem mindenféle ócska édesítőszer illetve adalék.

Követem a-lehető-legjobbat-az-adott-lehetőségek-közül elvemet, és ez így megnyugvást is ad nekem. Belefér, ha a feneketlen gyomrú gyermekeimnek éppen egy cukros tej- tojásmentes s.k. kekszet teszek az asztalra. Mert épp az volt a legjobb választás az adott lehetőségek között.
A rejtőzködő cukrokat/édesítőket (szalámik, kencék, szószok, és minden egyéb) továbbra is kerüljük nagyon. Az összetevők olvasása mostanra a gyerkőcöknek is alap lett.

A mentesség helyett inkább a tudatos étkezésnek hívnám azt az utat, amin járunk a családommal. Jól vagyunk így.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .