10 04 2021
Avokádókrém (guacamole)
- 6 db érett fekete héjú avokádó
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 csapott kávéskanál őrölt koriander (ha friss nincsen)
- 1 csapott kávéskanál só
- 3 kanál olívaolaj
- kisebb citrom (vagy lime) felének a leve)
- édes koktélparadicsom apróra vágva
Mexikóban ettem életemben először guacamole-t. Annyira ízletes és finom volt, hogy gyakorlatilag egy ültő helyemben simán bekanalaztam volna 🙂 Rengetegféle módon lehet készíteni. Nekem a következő módon sikerült jól „leutánozni” az ottani 100%-os frissességű, tökéletes érettségi fokon leszüretelt alapanyagokból készült eredetit a Magyarhonban is hozzáférhető alapanyagokból.
Csak érett avokádót használjunk. Ősszel-télen-tavasszal lehet kapni érettet az egyik német üzletláncban. Ha nem tudunk érettet vásárolni, hagyjuk a receptet máskorra.
Az avokádókat félbevágjuk, magok kiszedjük, a húsukat kikanalazzuk, turmixolóba helyezzük. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, koriandert, sót, citromlét. Az édes koktélparadicsomot nagyon éles késsel lehet apróra vágni. A közben kifolyt paradicsomlevet inkább együk meg, ne tegyük bele a krémbe, mert folyós lehet tőle. Ha túl sűrű, én 2-3 kanál sima napraforgóolajat teszek bele, mert ettől krémes lesz. (Van, aki szerint szentségtörés 🙂 )
A paradicsomot csak tálalás előtt keverjük hozzá közvetlenül.
A fent leírt módon egy nagyon finom krém lesz a végeredmény. Saját kenyérből készült pirítósra kenve mennyei csemege 🙂