Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Vegán túrókrém áfonyával

vegán túrókrém áfonyával

  • másfél bögre köles
  • másfél bögre növényi tej
  • 1-1.5 nagyobb (bio) citrom leve
  • kb. 15 dkg méz
  • vanília eszencia/Bourbon vanília por
  • fekete áfonya
  • víz

Ez az étel nem egy minimalista köleskása. Többször készítettem már kását kölesből, de ez annyira jól sikerült, hogy nektek is ajánlom sok szeretettel.
A másfél bögrényi kölesből a mi hattagú családunk jóllakott (bizony, a 8 hónapos babánk is!), és maradt egy tányérnyi még.
A következő arány vált be nekem a legjobban: 1 rész köles, 2 rész víz, 1 rész növényi tej, Így sikerült nekem a legfinomabbra 😉
A másfél bögre kölest átmossuk folyó víz alatt egy szűrőben és feltesszük főni fedő alatt másfél bögre növényi tejjel, 3 bögre vízzel, csipetnyi sóval és 2 evőkanál vanília esszenciával. Kb. 15 percig fedő alatt hagyjuk puhulni és megkavarjuk olykor. Ha már elfőtte volna a levét, de még nem puha a köles, kell még hozzá víz/növényi tej. Kb. 15 perc után már nagyjából megpuhultak a szemecskék, ekkor megkavarjuk, elzárjuk a gázt és fedő alatt hagyjuk puhulni tovább kb. 10 percet. Ez alatt fel fogja szívni a köles a maradék folyadékot is a lábasban. Én szoktam hagyni hűlni (ha sietek, semmit, ha belefér, akár fél órát is), majd beleöntöm a citrom kicsavart levét, és a mézet. Érdemes megkóstolni, és az ízlésünkre igazítani még méz és citromlé hozzáadásával.vegan turokrem afonyaval2
A tányéron hozzákeverjük a friss vagy fagyasztott áfonyát. Bármilyen édes ízű gyümölcs mehet bele, málna, eper, csak jóízű gyümölcs legyen, mert különben sajnos nem lesz finom a végeredmény. Mi esszük sokszor s.k. cukor- és tartósítószermentes lekvárral is, ami nálam 100% gyümölcs.
Leturmixolva babapapi lett belőle 🙂 Reménykedtem titkon, hogy hagy valamit belőle a babánk 😀 „Olyan, mint egy túrókrém áfonyával!”, jegyezte meg a lányom.

Megjegyzés
Vanília esszencia: 3 dl jó minőségű vodkába beleáztatunk 2-3 felaprított vaníliarudat egy hosszúkás befőttesüvegbe. Kb 3 hét ázás után kész a házi vaníliaarománk.

2 thoughts on “Vegán túrókrém áfonyával

  • Balázs Judit szerint:

    Szia! Sajnos a méz nem vegán. Helyette használhatsz pl. agavé szirupot. 🙂

    • Angi szerint:

      Igazad van 🙂
      Tapasztalatból azt láttam, van olyan vegán, akinek belefér, van akinek nem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .