Angi blogja

…anya, a citrom is édes…

Sós- vagy édesszájú vagy?

Enni szinte mindenki szeret. Régen úgy mondták: “Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk! ” Nos ez kicsit arról is szól, milyen sokan szoktunk pótcselekvésként enni. Amikor tudjuk, hogy nem kéne, nem is nagyon hiányzik a plusz kalória sem, mégis megadjuk magunkat. Egy nehezebb, stresszes napon: “Igazán jár már nekem egy kis kényeztetés!” ”Legalább valami jó is történjen már ma!” “Most azonnal, valami gyors örömforrást ide a kezembe!”. És már csomagoljuk is ki a csokit vagy egyéb nassokat.
Évekbe telt, mire rájöttem, hogy énnekem a sós pogácsa a gyengém. Én inkább a sós ízekhez nyúlok stresszlevezetésként. Amíg be nem jön egy tál ínycsiklandozó sajtospogi a kapun, addig nem is szokott gondom lenni. (Hétfejű sárkány őrzi a házunk kapuját, nehogy valaki sajtos, finomlisztes pogival állítson be. ;) )
A gyermekeim között is akad, aki mindig az édeset választja, de olyan is, aki a házi kakaós csiga helyett vegazsíros kenyeret kért :D chips
Mi van tehát akkor, ha valaki inkább a sós rágcsákra vágyik?
Ha a sós rágcsák összetevőit elolvasod, meglepődéssel tapasztalod majd, szinte minden sós alapízű bolti portékában is benne van a cukor vagy az édesítő (többnyire glükóz-fruktóz szirup). Felvágottak, pékáruk, pástétomok, szószok, szalámik, ropik, levesporok bolti szalonnafélék. Ha pl. egy tejfölös ízesítésű chips-et vásárolsz, az összetevők listáján egész előkelő 6. helyen szerepel a cukor! A szervezetünket nem lehet becsapni. Hiába a sós alapíz, a cukor ugyanúgy vércukorjojót okoz a testünkben, és a cukorfüggésünket táplálja.
Érdemes tehát a nyomába eredni, mi magunk a sós- vagy az édes rágcsákat esszük-eszívesebben, és ahelyett keresni valami egészséges alternatívát. A lemondás (=nem eszem ilyet egyáltalán) nálam csak ideig-óráig működött. Hosszú távon úgy sikerül kordában tartanom a pogi iránti szenvedélyemet, hogy magam készítem el olykor a növényisajtos változatot.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>