Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Cukormentesség életformaként 3.

Amikor elindultam a cukormentesség útján, zéró cukrot akartam fogyasztani.
Azóta van négy cseperedő kisgyermekem, a legnagyobb már 7.5 éves, és finomodtak a céljaim a cukormentesség terén. Szívesen megosztom veletek, hol tartok most 7 (!) év távlatában.cukormentesseg eletformakent3
A zéró cukor azt jelentette, hogy az összes olyan bolti (=nem saját készítésű) portékát kihagytam, amiben volt hozzáadott cukor. Nem volt se majonéz, se ketchup, se szaloncukor. Semmi olyan, aminek az összetevői között szerepelt valamilyen cukor vagy cukorhelyettesítő. Évek múlva aztán rájöttem, hogy mivel (szinte) mindenben van hozzáadott édesítő, ezért az összetevők böngészése helyett inkább érdemes házilag elkészíteni pici mézzel azt, amit szeretünk és hiányzik. Így készült pl. a szaloncukor is. A saját-magam-elkészítem-stratégiával új távlatok nyíltak meg előttem. Szinte mindent el lehet készíteni minimál módon édesítve. Sok tapasztalatot gyűjtöttem az elmúlt években. Mindig kísérleteztem, és rájöttem, hogy pl. a csemegeuborkát nem érdemes nádcukorral sem édesíteni. Ha már cukor, inkább fehéret fogok beletenni. Kb 10 éve nincs nálunk otthon fehércukor, a csemegubihoz még is az fog kelleni. Nádcukrot a vendégek miatt tartunk otthon.
A ketchupot magam készítem, abból sikerült kihagyni a cukrot. A majonéz viszont visszakúszott a fogyasztott termékek közé.
Van egy kedvenc vegán gabonafeltétünk is, amibe egy idő után beletették a szőlőcukrot. A hasonló termékek között mindegyikben van cukor, így inkább csak azt dönthettem el, ezt is elhagyjuk, vagy másik szintén cukros de kevésbé finom feltét után nézek. Mindig meglepődöm, amikor felfedezem az összetevők között a cukrot, és mégsem finom. Jajjj. Hát még cukorral se tudtak finomabbat készíteni?!
Ha néha nagyon megkívánom, veszek a kedvenc cukorral készült kekszemből, és már nem utálom magam érte! Úgy gondolom, mivel elég körültekintő vagyok e témában, majonéz és társaival kerül be annyi cukor a szervezetembe, ami tolerálható mennyiség, és nem betegít meg.
Ha csoki, akkor a 70%-os svájci márkából 1-2 kocka.
Szeretem magam. Azzal együtt, ha megbotlom néha.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .