12 10 2014
Töltött kifli
3 dl (tisztított) víz
- 1 teáskanál só
- 100 g méz
- 1 dl napraforgó olaj (vagy más semleges ízű olaj)
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 300 g durumliszt
- 1.5 dkg élesztő
- magok a díszítéshez: szezám, napraforgó
- tölteléknek: sajt, olívabogyó, cukormentes lekvár pl. szilva; ki mit szeret
Én a gyorsaság okán a kenyérsütőt dolgoztatom a dagasztással és kelesztéssel, de természetesen kézzel gyúrva is szuper, és még az izmainkat is dolgoztattuk . Gyúrás után a duplájára kell keleszteni.
A hozzávalókat a leírás sorrendjében a kenyérsütő üstjébe helyezem, és elindítom a dagasztás programot. Ez nálam 1 óra 50 perc. Azt tapasztaltam, hogy a program lejárta után is kb fél óráig még langyos marad, így az sem katasztrófa, ha kicsit tovább kel. Időzítve is remekül működik a szerkezetben, max. 1-2 órát tennék meleg időben a program idejéhez hozzá, nehogy túlkeljen.
Kiveszem az üstből a jó kis ruganyos tésztámat, és négy részre vágom. Mostanában már mérleggel szoktam négyfelé osztani, hogy a cipók egyforma méretűek legyenek, és így a végeredmény kiflik is
A cipót lisztezett deszkán kinyújtom kör alakúra. Ha szeretnék magot a kiflik tetejére, akkor szórok a kinyújtott körre, és kétszer átmegyek rajta a nyújtófával, hogy a magok ne dagadjanak majd ki sütés közben.
A háromszögeket megfordítom, és a lisztes felét megtöltöm, majd feltekerem. (Így a kiflik nem lesznek lisztes külsejűek a végén ) érdemes megjelölni a tetejüket, ha többfélét készítek.
Sütőpapírra teszem, és 150 fokon légkeverésen kb. 25 perc alatt megsütöm.
Tipp:
cukormentes mákos töltelék:
kb. 10 dkg datolya (ami nem kandírozott!) forró vízbe beáztatni, leturmixol, és a mákot hozzákeverni, isteni a kifliben (is)
Nem eszi meg a gyerek…! Gyümölcstea természetesen