Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Nem eszi meg a gyerek…!

válogatós gyerekMielőtt gyerekem született, sokkal kevesebb gondolatom volt azzal, mit egyek, mit ne. A hozzátáplálás idején viszont az ember lánya rájön, mennyi sok múlik azon, mit tesz az asztalra, és hogy ennek felelőssége is van, akkor újabb esélyt kaphat. A gondolkozásra. Arra, hogy másképpen csinálja, mint eddig. Vagy csak, ha már előtte is tudatosan étkezett, (le a kalappal az előtt, aki ide tartozik!) veregesse meg elismeréssel a saját vállát, és folytassa az eddigieket :)

Amikor egy gyermekünk volt, döntéshelyzetben sokszor eszembe jutott, merre döntenék vajon, ha lenne még itt kettő pici gyermek, így ez jó “iránytű” volt. Döntés volt a cukormentesség, de dönteni kellett arról is, hogy nálunk bizony nincsen válogatás. Nem tudnék, nem is akarnék háromfelé főzni…

Olyan 10 hós korukban már elég jól ettek a gyerekek, egyéves korukig szopiztak. Egy-másfél évesen pedig már nem lehetett válogatni. Ha nem kérte, ami elé került, éhes maradt a nebuló. Ha pedig a következő étkezésre is eléjük tettem, azért elfogyott. Ilyenkor semmi mást nem kaptak addig enni, míg meg nem ették/nem ettek minimum három falatot az adott ételből. Egyszer a legnagyobbik gyerekem 3x kapta vissza a tökfőzeléket, és akkor sem ette meg, inkább korgó gyomorral feküdt le aludni. Elfogadtam, hogy nem eszi meg. Mindegyiknek van 3-4 féle étel, amit nem eszik meg, de ezen kívül nem fogadok el kifogást. Bizony, én ilyen szőrös szívű vagyok.

Olyan sokszor hallom édesanyáktól, hogy a gyerek nem eszi meg a paradicsomot, barackot, almát, stb. Felmerül bennem egy kérdés ilyenkor, amit általában magamban szoktam tartani: Te magad édesanyaként eszed-e mindezeket? Ha igen, a gyerek ki fogja venni a kezedből…

Evések között nálunk az egyetlen nass a puffasztott semmi vagy pudva :) ahogy az édesapjuk hívja (=puffasztott búza/rizs), és kizárólag vizet iszunk. Így aztán általában mindegyik reggelizik, ebédel és vacsorázik. Legalább ennyi kiszámíthatóság van a napban ;)

Visszatérnék a felelősség kérdésére. Amit az asztalra teszek, azt példának állítom a gyereknek. Köztudott ugye, hogy a gyermek nem azt csinálja, amit mi mondunk neki, hogy csináljon, hanem amit lát, hogy a szülei cselekszenek. ;) Nincs ez másként az étkezésünkkel kapcsolatban sem. Ha a gyerek nem kap cukros nasit, de mi szülőként dugiban esszük, az csak ideig-óráig működik. A tettek jobban kiabálnak, mint a szavak! Ezért is nehéz a cukormentes út. Ha mi magunk nem vagyunk hitelesek, a gyerek megérzi.

Sokáig azért nem ettem csokit, mert úgy fogtam fel, ha magamnak adom, a gyermeknek is kellene, hisz másképp nem vagyok szinkronban az elveimmel, és ez hosszú távon nagyon önromboló. A gyerkőnek pedig nagyon nem akartam csokit adni :) Az első években a lemondás volt a kulcs (szaloncukor nélküli karácsony, nyár fagyi nélkül), hosszú távon pedig az aszalványokkal, minimál mézzel édesített s.k. szaloncukor, illetve s.k. fagyi lett a megoldás. :)

Nem az a kérdés, hogy a gyerek fog-e találkozni cukorral, hisz már kb. a patikában is osztogatják a keménycukorkát puszta kedvességből. A kérdés hosszútávon inkább az, ő merre fog majd dönteni, amikor döntéshelyzetben lesz…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .