10 11 2015
Sportszelet tej-, tojás- és cukormentesen
- 20 dkg háztartási tönkölykeksz/s.k keksz
- 10 dkg kókuszolaj
- 1 fiola rumaroma (ez benne a kompromisszum)
- 4 ek kakaópor
- méz ízlés szerint
A kekszet ledaráljuk. Hozzá keverjük a kakaóport (édesítetlen!), és a rumaromát. Ha a kókuszolaj dermedt (nyár kivételével mindig 😉 ), akkor olvasszuk meg egy kis edényben. Hozzáadjuk a folyékony kókuszolajat, hozáadunk kb 3 evőkanál mézet (kóstoljuk meg!) és összegyúrjuk. Nem kell összeállnia egybe, mint a kekszmorzsás kókuszgolyónak anno 🙂 Egy műanyag dobozba teszünk zsírpapírt, és belenyomkodjuk a masszát. Ha van otthon, érdemes olyan dobozt használni, aminek nem lekerekített, hanem „sarkos” a sarka, mert abból formásabb szeletek lesznek. Hűtőbe tesszük fél órára, hogy a kókuszolaj megdermedjen a masszában, és ettől szeletelhető legyen. Fel is vágjuk kb. ujjnyi szeletekre a dobozon belül. 70-80%-os étcsokit megolvasztunk gőz fölött. Mivel nincs csokihőmérőm, én a következőképen csinálom. Kb. 5 dkg étcsokit fogok használni. Ennek a két harmadát beletördelem egy fém „úszó” edénybe, és ezt beleállítom egy hideg vízzel megtöltött lábasba. Bekapcsolom alatta a gázt. Amikor kezd olvadni a csoki, keverni kezdem, míg egynemű folyós lesz, majd (közben érdemes minimumra venni a gázt, ha már forrni kezdene a víz) a maradék csokit is beletördelem, ezzel visszahűtve kicsit a csokit. Állandóan keverem, míg újra egynemű lesz. Ráöntöm a bevagdosott massza tetejére a terülni kész 🙂 csokit. Addig „terítgetem”, amíg mindenhova jut csoki a massza felszínén. Utána újra hűtőbe teszem a lefedett dobozt kb. fél órára, hogy hamarabb megdermedjen a csoki 🙂 Ha magától terül, akkor lesz a legszebb. Nekem kicsit „foltozgatni” kellett ez alkalommal
A hűtőből kiveszem a dobozt, és a zsírpapírral együtt kiemelem a műanyag dobozból. Megfordítom, így a csoki lesz felül, és óvatosan betördelem az előre bevagdosások mentén. Ha nem vagdossuk be előre, akkor törni fog a csoki.
Fincsi!
Megjegyzés: Próbáltam rummal is, de nem lett az igazi. Sajnos a sportszeletes ízvilághoz hozzá tartozik a rumaroma. 🙁 Amikor életformaként tartom a cukormentességet, nem pedig ideig-óráig diétaként, akkor bizony ha megkívánja az ember lánya ezt az ízvilágot, a rumaroma lesz benne a kompromisszum.
Készítettem már s.k cukormentes, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszből is, valamint idő hiányában tejmentes háztartási kekszből is, mind a kettő működik!
Ételallergiás kisgyermeket láttam… Amikor cukrosat adtam a gyerekeimnek…
Az oké, hogy cukormentes, de az már nem, hogy helyette méz van. Aki nem ehet cukrot, az mézet sem kóstolhat. Sajnos.
Szia Hedvig!
Neked milyen édesítési forma fér bele? Diéta vagy betegség miatt nem eszel cukrot? Írd meg, és kitalálom, hogyan lehetne rád szabni a receptet 🙂
Érdemes azzal helyettesíteni, ami belefér az adott diétába. Xilit, szteviapor, agávészrup, rizsszirup.