Angi blogja

…anya, a citrom is édes…

Sportszelet tej-, tojás- és cukormentesen

  • 20 dkg háztartási tönkölykeksz/s.k kekszszeletke
  • 10 dkg kókuszolaj
  • 1 fiola rumaroma (ez benne a kompromisszum)
  • 4 ek kakaópor
  • méz ízlés szerint

A kekszet ledaráljuk. Hozzá keverjük a kakaóport (édesítetlen!), és a rumaromát. Ha a kókuszolaj dermedt (nyár kivételével mindig ;) ), akkor olvasszuk meg egy kis edényben. Hozzáadjuk a folyékony kókuszolajat, hozáadunk kb 3 evőkanál mézet (kóstoljuk meg!) és összegyúrjuk. Nem kell összeállnia egybe, mint a kekszmorzsás kókuszgolyónak anno :) Egy műanyag dobozba teszünk zsírpapírt, és belenyomkodjuk a masszát. Ha van otthon, érdemes olyan dobozt használni, aminek nem lekerekített, hanem “sarkos” a sarka, mert abból formásabb szeletek lesznek. masszaHűtőbe tesszük fél órára, hogy a kókuszolaj megdermedjen a masszában, és ettől szeletelhető legyen. Fel is vágjuk kb. ujjnyi szeletekre a dobozon belül. 70-80%-os étcsokit megolvasztunk gőz fölött. Mivel nincs csokihőmérőm, én a következőképen csinálom. Kb. 5 dkg étcsokit fogok használni. Ennek a két harmadát beletördelem egy fém “úszó” edénybe, és ezt beleállítom egy hideg vízzel megtöltött lábasba. Bekapcsolom alatta a gázt. Amikor kezd olvadni a csoki, keverni kezdem, míg egynemű folyós lesz, majd (közben érdemes minimumra venni a gázt, ha már forrni kezdene a víz) a maradék csokit is beletördelem, ezzel visszahűtve kicsit a csokit. Állandóan keverem, míg újra egynemű lesz. Ráöntöm a bevagdosott massza tetejére a terülni kész :) csokit. Addig “terítgetem”, amíg mindenhova jut csoki a massza felszínén. Utána újra hűtőbe teszem a lefedett dobozt kb. fél órára, hogy hamarabb megdermedjen a csoki :) Ha magától terül, akkor lesz a legszebb. Nekem kicsit “foltozgatni” kellett ez alkalommal
A hűtőből kiveszem a dobozt, és a zsírpapírral együtt kiemelem a műanyag dobozból. kivett masszaMegfordítom, így a csoki lesz felül, és óvatosan betördelem az előre bevagdosások mentén. Ha nem vagdossuk be előre, akkor törni fog a csoki.
Fincsi!

Megjegyzés: Próbáltam rummal is, de nem lett az igazi. Sajnos a sportszeletes ízvilághoz hozzá tartozik a rumaroma. :( Amikor életformaként tartom a cukormentességet, nem pedig ideig-óráig diétaként, akkor bizony ha megkívánja az ember lánya ezt az ízvilágot,  a rumaroma lesz benne a kompromisszum.
Készítettem már s.k cukormentes, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszből is, valamint idő hiányában tejmentes háztartási kekszből is, mind a kettő működik!

3 thoughts on “Sportszelet tej-, tojás- és cukormentesen

  • L. Hedvig szerint:

    Az oké, hogy cukormentes, de az már nem, hogy helyette méz van. Aki nem ehet cukrot, az mézet sem kóstolhat. Sajnos.

    • Angi szerint:

      Szia Hedvig!
      Neked milyen édesítési forma fér bele? Diéta vagy betegség miatt nem eszel cukrot? Írd meg, és kitalálom, hogyan lehetne rád szabni a receptet :)

    • Angi szerint:

      Érdemes azzal helyettesíteni, ami belefér az adott diétába. Xilit, szteviapor, agávészrup, rizsszirup.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>