Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Császármorzsa

  • császármorzsa30 dkg búzadara (tönkölydarát használok)
  • 2 kifli vagy ennek megfelelő kenyér (saját megszáradt teljes kiőrlésű kenyeremet használom)
  • 4 dl növényi tej (rizs, mandula, szerintem szójatej is oké)
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg kókuszolaj
  • kb. 15 dkg méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • csipet só

A kenyeret elmorzsolgatom, és beáztatom 4 dl rizstejbe. Hozzáadom a darát, és egy éjszakára beáztatom. Egy éjjel alatt a száraz kenyér is megpuhul beáztatva. Ha nem száraz kenyeret használok, egy óra alatt megduzzad a dara. Belereszelem a citromot (ha friss, irtó finom az illata!), és beleszórom a mazsolát. Jól összedolgozom, és egy éjjelre megy a hűtőbe.
Az áztatás után 2 tojást szétválasztok, a sárgáját a masszához keverem, a fehérjét pedig felverem, és óvatosan a masszához keverem.

15 dkg kókuszolajat felolvasztok egy magas falú serpenyőben, és beleöntöm a masszát. Lassú-közepes lángon kevergetem, míg kezd összeállni. Akkor beleöntöm a mézet. Folyamatosan keverni kell. Ha lekap, akkor fel kell kaparni, mert különben nagyon ráég a massza.

Amikor már darabokra esik szét, figyelek, és annyira érdemes kiszárítani/megpirítani, amennyire az ízlésünk kívánja :) Kb. 20-30 perc.

A kókuszolaj valahogy irtó fincsivé teszi a morzsát, nagyon kellemes illata is van sülés közben. Olyan kicsit, mintha vaj lenne benne. Nálunk nagyon népszerű! :D

Ha nem fogy el az egész, hűtőből kivéve serpenyőben egy kis növényi tejet aláöntve folytonos keverés mellett az élvezeti értéke a frissen készülthöz mérhető!

Én öt személyre mindig dupla adagot készítek.

Tipp1
Két német áruházláncban is lehet kapni olyan citromot, amire rá van írva (!), hogy a “héj emberi fogyasztásra alkalmas”. Olykor biocitrom is kapható e boltokban elfogadható áron. Ha nem sikerül friss citromot venni, érdemes kihagyni a citromhéjat. A szárított citromhéj sajnos csak keserűvé teszi a hamit, nem nagyon vált be :(

Tipp2
Sima búzadarával is nagyon finom a végeredmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .