19 10 2014
Császármorzsa
30 dkg búzadara (tönkölydarát használok)
- 2 kifli vagy ennek megfelelő kenyér (saját megszáradt teljes kiőrlésű kenyeremet használom)
- 4 dl növényi tej (rizs, mandula, szerintem szójatej is oké)
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg kókuszolaj
- kb. 15 dkg méz
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- csipet só
A kenyeret elmorzsolgatom, és beáztatom 4 dl rizstejbe. Hozzáadom a darát, és egy éjszakára beáztatom. Egy éjjel alatt a száraz kenyér is megpuhul beáztatva. Ha nem száraz kenyeret használok, egy óra alatt megduzzad a dara. Belereszelem a citromot (ha friss, irtó finom az illata!), és beleszórom a mazsolát. Jól összedolgozom, és egy éjjelre megy a hűtőbe.
Az áztatás után 2 tojást szétválasztok, a sárgáját a masszához keverem, a fehérjét pedig felverem, és óvatosan a masszához keverem.
15 dkg kókuszolajat felolvasztok egy magas falú serpenyőben, és beleöntöm a masszát. Lassú-közepes lángon kevergetem, míg kezd összeállni. Akkor beleöntöm a mézet. Folyamatosan keverni kell. Ha lekap, akkor fel kell kaparni, mert különben nagyon ráég a massza.
Amikor már darabokra esik szét, figyelek, és annyira érdemes kiszárítani/megpirítani, amennyire az ízlésünk kívánja Kb. 20-30 perc.
A kókuszolaj valahogy irtó fincsivé teszi a morzsát, nagyon kellemes illata is van sülés közben. Olyan kicsit, mintha vaj lenne benne. Nálunk nagyon népszerű!
Ha nem fogy el az egész, hűtőből kivéve serpenyőben egy kis növényi tejet aláöntve folytonos keverés mellett az élvezeti értéke a frissen készülthöz mérhető!
Én öt személyre mindig dupla adagot készítek.
Tipp1
Két német áruházláncban is lehet kapni olyan citromot, amire rá van írva (!), hogy a “héj emberi fogyasztásra alkalmas”. Olykor biocitrom is kapható e boltokban elfogadható áron. Ha nem sikerül friss citromot venni, érdemes kihagyni a citromhéjat. A szárított citromhéj sajnos csak keserűvé teszi a hamit, nem nagyon vált be
Tipp2
Sima búzadarával is nagyon finom a végeredmény.
Gyümölcstea természetesen Kókuszgolyó