24 10 2014
Kókuszgolyó
15 dkg aszalt meggy
- 15 dkg aszalt áfonya
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan!)
- 15-20 dkg mandula
- kókuszreszelék a beleforgatáshoz
A meggyet és áfonyát 10 percre forró vízbe áztatom a botmixer táljában úgy, hogy ellepje. Amíg áznak az aszalványok, lepörgetem késes aprítóban a mandulát. Vasserpenyőben megpörkölöm (a mandulát beleöntöm a serpenyőbe, és kavargatom, amíg illata nem lesz) kb 5-10 perc alatt a felaprított mandulát, és egyelőre félreteszem. Ha 10 percnél tovább áztatom az aszalványokat, túl sok vizet szívnak fel, és túl lágy lesz a massza a golyóformázáshoz.
Az aszalványokról egy pohárba öntöm a fele vizet úgy, hogy maradjon is rajta valamennyi. Leturmixolom a botmixerrel. Ha nem viszi eléggé, öntök még hozzá a pohárban félretett édes, ízes nedűből. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl sokat adok hozzá, nagyon lágy lesz a massza!
Belekeverjük a kakaóport, majd óvatosan belekeverjük a mandulát. Akkor elég a mandula, ha a massza formázható állagú.
Golyókat formázunk belőle és belehempergetjük kókuszreszelékbe.
Tömény, de irtó finom csemege
Tipp1
Piaci kimérősöknél szoktam venni olyan áfonyát és meggyet, ami nem cukrozott.
Tipp2
Ha készítés közben túl savanyúnak tűnik a massza (a meggy fajtáján is múlik), lehet még áztatás után hozzáadni áfonyát. Ha pedig túl édes, akkor pici meggyet. Így tudjuk teljesen az ízlésünkre igazítani a sütink édességét
Személyes
Anno gyerekkoromban mindig háztartási kekszből készítettük a kókuszgolyót. Próbáltam már saját sütésű keksz alapanyaggal a kókuszgolyót, de amióta egyszer a fent leírt módon készült a golyó, azóta csak ezt kéri a família Ha megkóstoljátok, érteni fogjátok, miért
Császármorzsa Joghurt kókusztejből