8 12 2014
Rusztikus zsömle
40 dkg t.k rozsliszt
- 40 dkg finomliszt
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- 3 csapott teáskanál só
- 3 ek méz
- 480 ml víz
- 1,5 dkg élesztő
Minden összetevőt a kenyérüstbe helyezek: először a vizet, mézet, sót, olajat, végül a kétféle lisztet. Összekeverni gépi dagasztás esetén nem szükséges. Elindítom a dagasztóprogramot. Ha kézzel dagasztom, a duplájára kelesztem. A komplett program nálam 1 óra 50 perc, de a tészta plusz egy órát a program lejárta után nálam még bent pihent a gépben. A hosszabb kelesztés ennek a receptnek kifejezetten jót tett! A megkelt tésztát mérleggel közel azonos súlyú zsömlékké formázom, nálam bevált a 60-70 g közti méret. Bevágom a tetejüket. Előmelegített sütőbe teszem zsírpapíron. A sütőbe teszek egy fém edénybe kb. egy liter vizet. 180 fokon légkeverésen sütöm kb. fél órát. A teteje ropogós, a belseje finom puha! Isteni! Ja és még valami, másnapra alig csökkent az élvezet értéke!
Megjegyzés
Nem szeretek finomlisztet használni, de rozslisztből csak finomliszttel tudok fincsit varázsolni.
A zsömle azért egyszerű, mert dagasztás után gyorsan ki lehet szaggatni. A kiflikészítés kicsit munkásabb feladat.
Tipp
Ha az evőkanálba először az olajat mérem, és utána a mézet, akkor könnyebben kicsorog a méz a kanálból.
Hogyan kezdj neki? Mit tehetsz már ma? Rakott karfiol