Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Rakott karfiol

  • Rakott karfiolkb fél kiló kifőtt barna rizs
  • kb 3 ek. száraz barna rizs
  • 1 nagy fej karfiol
  • őrölt kömény
  • 2 csomag búzagranulátum
  • 1 fej hagyma
  • tökmag v. bármilyen mag a tetejére
  • kb két ek. kókuszreszelék

Én általában a rizsfőzőben egy nagy adag barna rizst szoktam előre lefőzni, amit 3 adagban lefagyasztok rakott ételhez. Frissen is ki lehet főzni, de a rakottas amúgy is olyan sok fázisban készíthető étel, hogy igyekszem egyszerűsíteni, amit lehet ;) A karfiolt is előző nap szoktam kifőzni sok sós vízben egy teáskanál őrölt köménnyel és pár csepp citromlével. A citromlé miatt marad a karfiolunk szép fehér megfőtt állapotában is.
A gabonatejfőzőmben felteszek 2 adagolópohár barna rizst, egy pohár kókuszreszeléket, egy ek. olajat, és egy csapott ek. ételízesítőt. Benyomom a “tejszín” gombot. Fél óra alatt készen van az öntetem, ami majd összefogja az ételt.
Közben egy nagy vöröshagymát felteszek kókuszolajon pirítani egy nagy rakott karfiolserpenyőben. Közben a búzagranulátumot szűrőben átmosom és lecsöpögtetem, majd a megpirított hagymához adom. (Ezért kellett a nagy serpenyő!) Picit pirítom tovább, majd ízesítem sóval, zúzott fokhagymával, pirospaprikával, borssal, pici ételízesítővel. Kóstolgatom, ha jó fűszeresnek érzem, fincsi lesz.

búzagranulátumEgy nagy jénai tálat kikenek olajjal, szórok bele burgonyapelyhet zsemlemorzsa helyett, és elkezdem rétegezni: karfiol, rizs, búzagranulátum, öntet, majd addig folytatom, amíg van mit rétegezni.  :)
A tetejére tartogatok egy kis öntetet, és megszórom tökmaggal.
180-190 fokon sütöm légkeverésen kb. 30 percet. Az én ízlésem a jó “leves” rakottast szereti, de persze ízlés szerint használhatunk sok vagy kevesebb öntetet.

Gluténmentes tipp: Búzagranulátum helyett használhatunk húst vagy szójagranulátumot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .