9 03 2015
Vegán fánk
A növényi tejet meglangyosítom, feloldom benne az élesztőt, és hagyom felfutni. A liszteket összekeverem, bele morzsolom a sót, a mézet beleöntöm, végül a felfutott élesztőt is hozzáadom. Géppel megdagasztom. A duplájára kelesztem, és kinyújtom. Ha sietek, és igazából mindig ;), akkor légkeveréses sütőbe teszem 30 fokra kelni. Kb 40 perc. Kinyújtom, és kiszaggatom. A kiszaggatott fánkokat zsírpapíron hagyom még kb fél órát kelni. Közben felteszem az olajat a melegedni. A fánkot csak igazán forró olajban érdemes kisütni, ha elég forró az olaj, kb 3-5 perc alatt készre sül oldalanként. Ha az egyik oldala már szép színű, fordítsuk meg az olajban. A másik fontos dolog, hogy kiszaggatás után is kelni kell hagyni kb fél órát, és csak a(z újra) megkelt fánkot szabad az olajban kisütni. A megkelt fánkot egy határozott mozdulattal széthúzogatom, és a közepét elvékonyítom, így lesz a közepén a lekvárnak mélyedés. Ha készre sült, papírtörlőn a „lukkal lefelé” érdemes hűlni hagyni.
A recept alapötletét a Napfényes főzőtanfolyamon tanultam, de kicsit reformosítottam. El akartam kerülni a 100% finomlisztet és a margarin használatát.
Megjegyzés
Kipróbáltam fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fele durumlisztből, és nagyon klassz lett! Ruganyos tésztát kell kapjak a dagasztás végén, akkor tuti jól sikerül a fánk 😉 Viszont az eredeti receptben eredetileg volt a tésztában is olaj. No én azt kiszedtem végül az összetevők közül, mert csak elnehezítette a tésztát.
Tejmentes tésztasaláta Amikor elbuktam…
Életem első fánk receptje, ami sikerült! Nagyon finom, nagyon jó állagú és végtelenül egyszerű a recept! Nagyon szépen köszönöm!
Bátran fogjatok hozzá!
Ez nagyon finomnak tűnik mindjárt én is éhes vagyok:)
Köszönöm, hogy elküldted!
Gabi