Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Piskóta csokiöntettel tej-, tojás-, cukormentes

Tészta:

  • 1.5 bögre t.k. tönkölylisztIMG_2409-modositott
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • fél bögre méz (ízlés szerint)
  • egy bögre növényi tej
  • fél kávéskanál narancsolaj
  • fél kávéskanál Bourbon vanília por vagy fél vaníliarúd kikapart belseje

Kibélelek egy magas falú tepsit zsírpapírral. (Így garantáltan nem ragad bele.) A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, sóval, vaníliával. Beleöntöm az olajat, mézet és a növényi tejet is. Gépi habverővel összedolgozom. Ezután beleöntöm a narancsolajat is. Az ecetet a legvégén teszem csak bele, közvetlenül a tepsibe öntés előtt, mert különben kipezseg, és nem lesz, ami lazítsa a tésztát, és hólyagokat tegyen bele. Amikor az ecetet beleteszem, gyorsan beledolgozom a gépi habverős karral a tésztába. Buborékok keletkeznek, mert az ecet felpezsgeti a szódabikarbónát. Rögtön érdemes a masszát a tepsibe önteni, és azonnal a sütőbe helyezni.
Kb. 35-40 perc 175 fok légkeverésen. Tűpróbával ellenőrizzük.
Érdemes friss minél frissebb őrlésű t.k. tönkölylisztet használni, mert a friss őrlésű liszttől lesz laza a tészta annak ellenére, hogy csak teljes kiőrlésű liszt van benne, és a tojást is mellőztük.

A csokiöntet növényi tejkészítővel készült:

  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1.5 mérőpohár (=1 deciliter) fehér rizs
  • 1 mérőpohár kókuszreszelék
  • fél mokkáskanál narancsolaj
  • őrölt vanília vagy fél rúd vanília kikapart belseje
  • kb 6 kanál méz (utólag is édesíthető, ha kevésnek bizonyulna)
  • csipet
  • víz a jelzésig

Sürítők/tejszín programon készül el az öntet. Olyan jófajta sűrű öntet sikeredett nekem, pont mint anno a napköziben a menzán 🙂

Megjegyzés1
Egy magas falú (38*25cm-es) tepsihez háromszoros adagot készítettem a tésztából, és kétszer főztem szószt a tejkészítőmmel.

Megjegyzés2
Ha nincs növényi tejkészítőnk, akkor bolti rizstejből kell kakaós pudingporral szószt készíteni. Ha fél liter tej kellene egy csomag porhoz alapból, akkor használjunk kb. 1.5 decivel többet összességében, és akkor lesz a végeredmény nem puding, hanem szósz. (ezen a módon nem lesz tökéletesen sűrű a szósz, de azért így is finom)

A tészta alapreceptjét innen vettem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .