24 10 2014
Kókuszgolyó
15 dkg aszalt meggy- 15 dkg aszalt áfonya
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan!)
- 15-20 dkg mandula
- kókuszreszelék a beleforgatáshoz
A meggyet és áfonyát 10 percre forró vízbe áztatom a botmixer táljában úgy, hogy ellepje. Amíg áznak az aszalványok, lepörgetem késes aprítóban a mandulát. Vasserpenyőben megpörkölöm (a mandulát beleöntöm a serpenyőbe, és kavargatom, amíg illata nem lesz) kb 5-10 perc alatt a felaprított mandulát, és egyelőre félreteszem. Ha 10 percnél tovább áztatom az aszalványokat, túl sok vizet szívnak fel, és túl lágy lesz a massza a golyóformázáshoz.
Az aszalványokról egy pohárba öntöm a fele vizet úgy, hogy maradjon is rajta valamennyi. Leturmixolom a botmixerrel. Ha nem viszi eléggé, öntök még hozzá a pohárban félretett édes, ízes nedűből.
Óvatosan adagoljuk, mert ha túl sokat adok hozzá, nagyon lágy lesz a massza!
Belekeverjük a kakaóport, majd óvatosan belekeverjük a mandulát. Akkor elég a mandula, ha a massza formázható állagú.
Golyókat formázunk belőle és belehempergetjük kókuszreszelékbe.
Tömény, de irtó finom csemege ![]()
Tipp1
Piaci kimérősöknél szoktam venni olyan áfonyát és meggyet, ami nem cukrozott.
Tipp2
Ha készítés közben túl savanyúnak tűnik a massza (a meggy fajtáján is múlik), lehet még áztatás után hozzáadni áfonyát. Ha pedig túl édes, akkor pici meggyet. Így tudjuk teljesen az ízlésünkre igazítani a sütink édességét ![]()
Személyes
Anno gyerekkoromban mindig háztartási kekszből készítettük a kókuszgolyót. Próbáltam már saját sütésű keksz alapanyaggal a kókuszgolyót, de amióta egyszer a fent leírt módon készült a golyó, azóta csak ezt kéri a família
Ha megkóstoljátok, érteni fogjátok, miért ![]()
Császármorzsa Joghurt kókusztejből