30 10 2014
Pici kerek palacsinta
25 dkg durumliszt/t.k tönkölyliszt
- 25 dkg zabliszt
- egy zacskó borkősütőpor
- 1 dl napraforgó olaj
- pár csepp friss citromlé
- kb. 10 dkg méz
- kb. 1 bögre rizstej
- késhegynyi só
Egy nagy tálban összekeverem a liszteket, a sütőport és a sót. Hozzáadom az olajat, a mézet és a rizstejet. Géppel összedolgozom. Megkóstolom, és ízlés szerint édesre igazítom. Egy sűrű palacsintatésztát kell kapnom. Ha túl sűrű, teszek még hozzá rizstejet, ha túl híg, akkor egy kis lisztet.
Érdemes nagy serpenyőben sütni a palcsikat, mert úgy haladósabb Én tapadásmentes serpenyőt használok ehhez a művelethez, de szerintem a teflon is tökéletes. A serpenyőbe öntök pár csepp olajat. Csak az első példányok előtt kell ezt megtennem, utána már nem. Egy nagy merőkanálba veszek a masszából, és óvatosan kb. egyforma mennyiségűt csorgatok a serpenyőbe, ami szépen lassan szétterül kerek formájúra.
Igazán lassú tűzön kell sütni, mert könnyen leég. Ez a palcsi akkor igazán “jóképű”, ha szép világosbarna a színe.;) Amikor már nem nedves a tetejük, óvatosan alányúlok egy fakanállal.
Olyan fakanálra van szükség, amelyik hosszú egyenes és ék alakú az eleje. Ezzel az eszközzel jól alá lehet nyúlni és óvatosan megfordítani. Forgatás után érdemes egy kicsit megpaskolni a tetejüket a fakanállal, hogy szép egyenletesen süljön meg mind a két oldaluk. Az egyik oldala a palcsinak egyenletes barna lesz, ezt érdemes felfelé fordítani, a másik pedig foltos barna, ez nézzen lefelé
Mi saját cukormentes áfonyalekvárral (=áfonya, citromlé, agar) ettük. Méghogy ettük, faltuk!
Tipp
A “d” betűs drogériában lehet foszfátmentes, úgynevezett borkősütőport kapni.
Joghurt kókusztejből Kölesgombóc