3 11 2014
Kölesgombóc
1 bögre köles
- 2 bögre növényi tej
- 1 nagy citrom leve
- kb. 10 dkg méz
- egy kávéskanál Bourbon vanília
- kb. 20 dkg mandula a hempergetéshez
A kölest megmosom egy szűrőben a csap alatt és felteszem főni a növényi tejben. Belekeverem a vaníliát is. Közben elkészítem a “bundát”, amibe beleforgatom majd a golyókat. A mandulát héjastul késes aprítóban felaprítom olyan finomságúra kb. mint a zsemlemorzsa. Egy vasserpenyőben (vagy olyan serpenyőben, amit a mandula nem tud felkarcolni) megpirítom a mandulát, vagyis csak úgy “szárazon” kavargatom közepes tűz fölött. Szoktam beletenni egy kávéskanál fahéjat is. Akkor van kész, amikor pörkölt mandula és a fahéj olyan isteni illatot áraszt . Amikor már megduzzadtak a szemek, és puhák is (ízpróba!) eloltom alatta a gázt és a fedővel a tetején még hagyom puhulni. Kb. fél óra után tuti, hogy az összes tejet felszívta, és puha is már. Ilyenkor már leveszem a fedőt, és hagyom hűlni. A legjobb, ha teljesen hagyom kihűlni. Akár előző nap is elkészíthető a massza, és a hűtőben várja majd, hogy ízesítsük és golyókat formázzunk belőle. Ha sietek, langyosig hagyom hűlni, így is lehet már vele dolgozni. Hozzáadok kb. 10 dkg mézet. Ha langyos/hideg a masszám, már nem teszi tönkre a hő a méz értékes összetevőit. Kóstolgatom, és a citrom leve illetve méz hozzáadásával ízlésemre igazítom. Langyosan már golyókat is lehet formázni. Pörkölt mandulába hempergetem, és tálalom. Hidegen és langyosan is fantasztikus étel!
Ennek a receptnek a sikere két dolgon múlik. Az egyik, hogy a köles (1 adag) és a tej (a köles kétszerese) arány megmaradjon. Ha túl sok a folyadék, nem fővi el, és nem lehet golyókat formázni. Én már jártam így párszor A másik lényeges dolog, hogy bátran citromozzam és mézezzem a masszát, és buzgón kóstolgassak közben. Csak nehogy elfogyjon gombócolás előtt
Tipp1
Én mandula- illetve rizstejjel készítettem eddig, de szerintem más növényi tejjel is jó lehet.
Tipp2
Én mindig dupla adagot készítek 5 főre.
A recept alapötletét innen vettem.
Pici kerek palacsinta Cukor a leveskockában (2.)