Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Cukor a leveskockában (2.)

A minap újra leveskockát kellett vegyek. Időközben kipróbáltam pár változatot a házi ételízesítőkből, de sajnos egyik sem bizonyult az igazinak. Így hát átböngésztem egy biobolt kínálatát, és örömmel vettem észre, hogy az összetevők alapján találok adalék-, ízfokozó- és cukormentes zöldségleves kockát! Meg is lepődtem, milyen könnyen ment, de mivel irtóra siettem, bedobtam a kosárba, és örültem nagyon :) .
palmazsir-nelkulItthon aztán még egyszer átolvastam, de ezúttal már megakadt a szemem az eredeti német nyelvű összetevő listán is! Hogy is van az, hogy “ohne Palmöl” (= pálmazsír nélkül) áll a borítón, viszont az összetevők listáján a 4. a pálmazsír?? Asszem, ez volt az első gyanús momentum :( Utánaolvastam kicsit, az összetevők listájában a sorrendiséget a következő rendelet 7.§ 7.pontja szabályozza:

Az élelmiszer előállításához felhasznált anyagokat előállításkori tömegük csökkenő mennyiségi sorrendjében az „Összetevők” szót követően kell feltüntetni.

osszetevok A magyar összetevőlista szerint a 4. legnagyobb tömegben felhasznált alapanyag a pálmazsír, jóllehet a termék borítóján külön embléma hirdeti, hogy nincs benne pálmazsír! Nem akartam lekaparni a magyar címkét, ami fedte a gyártó eredeti összetevőlistáját, így a gyártó honlapján néztem utána, vajon mi van valóban ebben a leveskockában?? A felsorolás sorrendiségét követve jöjjön az általam lefordított lista: : kősó, sheavaj, glükózszirup, kukorica keményítő, répa, póréhagyma, élesztőkivonat, karamelizált cukor, hagymapor, szerecsendió, pasztinákpor, koncentrált zöldséglé (répa és hagyma), fokhagyma, petrezselyem, kurkuma, zeller, tökpor, lestyángyökér, napraforgóolaj, lestyánlevél, csalán.
Eredetileg a glükózszirup+karamelizált cukor magyar címkén való “nememlítésén” akadtam ki, de hogy szinte alig stimmel a ráragasztott magyar címke az eredeti összetevők listájához képest?
Van némi rutinom az átverősdi ezen műfajának kivédésében, de hogy a két alapanyaglista ennyire különbözhet, és ezért az eredetit érdemes átböngészni? Jajjj, ez engem nagyon elszomorít :( A címke szerint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft ellenőrizte a terméket.

Egyáltalán nem érdekel, hogy bio. Mélységesen felháborít a vásárlók megtévesztésének ezen foka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .