Mentes Angi

…anya, a citrom is édes…

Kókuszgolyó

  • Kókuszgolyó15 dkg aszalt meggy
  • 15 dkg aszalt áfonya
  • 2 ek kakaópor (cukrozatlan!)
  • 15-20 dkg mandula
  • kókuszreszelék a beleforgatáshoz

A meggyet és áfonyát 10 percre forró vízbe áztatom a botmixer táljában úgy, hogy ellepje. Amíg áznak az aszalványok, lepörgetem késes aprítóban a mandulát. Vasserpenyőben megpörkölöm (a mandulát beleöntöm a serpenyőbe, és kavargatom, amíg illata nem lesz) kb 5-10 perc alatt a felaprított mandulát, és egyelőre félreteszem. Ha 10 percnél tovább áztatom az aszalványokat, túl sok vizet szívnak fel, és túl lágy lesz a massza a golyóformázáshoz.
Az aszalványokról egy pohárba öntöm a fele vizet úgy, hogy maradjon is rajta valamennyi. Leturmixolom a botmixerrel. Ha nem viszi eléggé, öntök még hozzá a pohárban félretett édes, ízes nedűből. :) Óvatosan adagoljuk, mert ha túl sokat adok hozzá, nagyon lágy lesz a massza!
Belekeverjük a kakaóport, majd óvatosan belekeverjük a mandulát. Akkor elég a mandula, ha a massza formázható állagú.
Golyókat formázunk belőle és belehempergetjük kókuszreszelékbe.
Tömény, de irtó finom csemege :)

Tipp1
Piaci kimérősöknél szoktam venni olyan áfonyát és meggyet, ami nem cukrozott.

Tipp2
Ha készítés közben túl savanyúnak tűnik a massza (a meggy fajtáján is múlik), lehet még áztatás után hozzáadni áfonyát. Ha pedig túl édes, akkor pici meggyet. Így tudjuk teljesen az ízlésünkre igazítani a sütink édességét :)

Személyes
Anno gyerekkoromban mindig háztartási kekszből készítettük a kókuszgolyót. Próbáltam már saját sütésű keksz alapanyaggal a kókuszgolyót, de amióta egyszer a fent leírt módon készült a golyó, azóta csak ezt kéri a família :D Ha megkóstoljátok, érteni fogjátok, miért ;)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .